poniedziałek, 6 lipca 2020

Dlaczego zdrowa żywność jest zdrowa

Z natury zdrowsze ... abc tegoż

.
Panie Krzysztofie, otóż zdrowa żywność, to przede wszystkim żywność jak najmniej przetworzona. Bez dodatku cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, czy jakichkolwiek substancji słodzących typu aspartam, bez polepszaczy smaku i zapachu typu glutaminian sodu, bez dodatków chemicznych typu fosforany, azotany itp. - Napisała do mnie Anna Krawców mieszkanka Malborka, dietetyk i zawodowy praktyk.  
Wraz z bliskimi -  para się (m.in z pasji) domową produkcją wszelkiego rodzaju syropów, herbat, soków i wielu innych cennych dla zdrowia a smacznych wiktuałów. Produktów naturalnego pochodzenia, przetworów rodem z babcinych spiżarni. 





"Zdecydowanie i absolutnie wszystko"- jak podkreślał w późniejszych rozmowach Jej mąż Andrzej, pasjonat zdrowej żywności ... choć z wykształcenia przede wszystkim chemik, pełniący lokalnie ważką funkcję dla jednej ze znanych globalnych korporacji - 

"wszystko ale to absolutnie wszystko co produkujemy w domowym, zaadaptowanym do tego zapleczu - musi być podparte zezwoleniami, certyfikatami zgodnie z obowiązującym prawem, przepisami co w wyniku chociażby zwykłej przyzwoitości oraz dbałości o tych, którzy od nas te produkty nabędą ... bo ma być to zdrowe, we wszelkich aspektach". 

Wracając do aspektu dlaczego zdrowa żywność jest ... zdrowa?!


swoje wyroby wystawiają m.in na rożnych targach zdrowej żywności
Dużo by tak wymieniać co i jak - kontynuuje pani Anna pisemną odpowiedź na moje zapytanie o zdrową żywność - ... Jednym słowem, droga od pola do stołu powinna być jak najkrótsza a obróbka technologiczna jak najmniejsza. 

Oczywiście największą cześć naszego pożywienia powinny stanowić warzywa. Tylko je (zwłaszcza w postaci surowej) możemy jeść bezkarnie i do woli, dosłownie ile chcemy (z  wyłączeniem oczywiście warzyw skrobiowych typu ziemniaki, bataty i strączkowych - je spożywamy w ograniczonych ilościach).

Od nich; po pierwsze nigdy nie przytyjemy, po drugie dobrze odżywimy nasz organizm w niezbędne witaminy, substancje mineralne. One są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórkowego (witaminy i pierwiastki są często enzymami czy katalizatorami reakcji chemicznych, bez których reakcje biochemiczne w naszym organizmie są niemożliwe). 

Ponadto zawierają  substancje biologicznie czynne typu karotenoidy, bioflawonoidy, (itp. itd. dużo tego jest), które mają działanie lecznicze dla naszego organizmu. 

I wreszcie błonnik, obecny jest tylko i wyłącznie w materiale roślinnym a który niezbędny jest dla naszej mikroflory jelitowej. 

Oprócz warzyw powinniśmy spożywać
już znacznie mniejsze ilości kasz (zwłaszcza bezglutenowych: jaglana, gryczana, ryż brązowy, ale także cenne płatki owsiane czy kaszę jęczmienną oraz mało jeszcze znane a bardzo wartościowe: amarantus czy komosa ryżową). 


W ograniczonych ilościach spożywamy naturalne fermentowane napoje mlecze typu kefir, jogurt - najlepiej z niepasteryzowanego mleka prosto od krowy, chude twarogi, ryby najlepiej dalekomorskie niehodowlane, chude mięso w miarę możliwości z ekologicznych źródeł, jaja, orzechy. 


Wspaniałym źródłem białka roślinnego są rośliny strączkowe typu soczewica, ciecierzyca, fasola,  groch. Zdrowe tłuszcze roślinne typu oleje tłuczone na zimno: lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek. Orzechy, nasiona. 

Wymienione powyżej grupy produktów są wystarczające aby zapewnić nam zdrowie i witalność, dobre samopoczucie. Piękną i szczupłą sylwetkę. Życie w zdrowiu.  

Oczywiście najlepiej będzie jeżeli stanowią to produkty ekologiczne - podkreśliła Anna Krawców.

Cóż, od tego listu upłynęło nieco czasu. Miałem okazję delektować się produktami i wyrobami z obszaru zdrowej żywności. Niektóre z nich, z miejsca przypadały mi do gustu i podniebienia a do niektórych hm, wolniej przychodziło mi się przyzwyczajać. 

Chociaż właściwości takich produktów mają niesłychane możliwości zdrowotne, oczyszczające organizm itp. I to nie na zasadzie ... bo jedna pani mówiła drugiej ... tylko podparte wiedzą fachową, na podstawie naukowych zasobach tej wiedzy i obudowane zawodową praktyką dietetyka. 


Zresztą u państwa Krawców obowiązuje swoiste a rzetelne pogodzenie zasad nauki i wiedzy pragmatycznej, uplecone nieustannym podnoszeniem fachowości i profesjonalizmu  (wszak praca zawodowa do tego zobowiązuje) a jednocześnie to nie przeszkadza otwartości na babcine sprawdzone przekazy. Podpierane zasobami tradycji, ba nawet transcendencji  mówiącym nam, że "współczesna współczesność ... nie odkryła Ameryki" a wręcz przeciwnie, nabiera szacunku do tego co nasi przodkowie znali i stosowali ze znakomitym skutkiem. 

To były inne czasy naszych babć i nikt "nie maksymalizował" mięsa w mięsie, miodu w miodzie i nie szprycował pomidorów, truskawek, marchewki, itp dla maksymalizacji zysku. No nie na "fabryczną skalę" jak dzisiaj. Mając w tylnej części ciała zdrowie  swoje i innych. Warto wrócić do korzeni, do uczciwości do tego, by przestać się zabijać oraz truć - wmawiając sobie, co ... teraz taka moda i czasy. Organizm sam Wam pokaże, gdzie ma tą modę. A może już wiecie? 

Od Anny i Andrzeja Krawców i współpracujących z nimi ich bliskich - dowiedziałem się wiele ... no i ... zrobiło mi się głupio, że tak żarłem do tej pory, co mi w łapy wpadło i ociekało cukrem, tłuszczem - równie dobrze, by mogło smarem maszynowym - fuj. 
Krzysztof Hajbowicz
fot. archiwum rodzinne państwa Krawców

Jeśli chcecie nawiązać kontakt z rodziną Anny Krawców, dowiedzieć się więcej, umówić na spotkanie by pogadać  - oto i telefon kontaktowy 600 258 400

Rodzina; dwaj synowie Michał i Daniel całkiem odpowiedzialnie zajmują współtworzeniem rodzinnej marki i współorganizują pracę, logistykę oraz handel.
Anna magister biotechnologii po Uniwersytecie Wrocławskim.  Studia podyplomowe z mikrobiologi, higiena i jakość w przemyśle spożywczym- politechnika Łódź i kolejne  studia podyplomowe: poradnictwo żywieniowe i dietetyczne na SGGW w Warszawie.
Andrzej: chemik, studia podyplomowe z zarządzania jakością. Podobnie jak małżonka  cale życie pracuje w przemyśle spożywczym.







Jeśli Jesteście Państwo zainteresowani Ich ofertą - ślijcie na adres e-mail znaturyzdrowsze@gmail.pl zapytanie, prośbę lub kontaktujcie się telefonicznie z 600 258 400

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz