sobota, 10 lipca 2021

Nie tylko EkoAnka ale szereg różnych wystawców wartych odwiedzin

Przy Muzeum Zamkowym w Malborku na Wałach von Plauena (tereny za kasami) trwa w najlepsze Jarmark Rzemiosł.
Przeróżni wystawcy oferują swoje produkty od oręża broni białej, poprzez naczynia, błyskotki, instrumenty dawne, sakwy książki, ubiory, produkty spożywcze - jadło wszelkiej smakowitości, miody, octy, mikstury, Etc.

Przyjazne tereny Muzeum Zamkowego ożyły
.

Mimo kapryśnej pogody oferując każdemu coś, co może zainteresować nawet najwybredniejszych.

Wybrawszy się na rekonesans przypatrywałem się z radością w serduchu, co jakby pozwalało przypominać o bogactwie nie tylko tym kulturowym, nie tylko tym radośnie wczasowym, turystycznym ale i też tym co przypomina, że to co oferowane to nie jest takie wcale banalne "mydło i powidło". 

Jest wiele miejsc pod namiotami, jest wielu wystawców przed którymi warto się zatrzymać, poprzyglądać, nabyć i być zadowolonymi nawzajem. Bo przecież w idei jarmarków wszelkich to jest przecież istotą. Te  malborskie mają i renomę, i prestiż.


Miło mi było więc odkryć, że uczestniczą w nim moi znajomi (z poprzednich artykułów) zajmujący się ekologicznymi aspektami związanymi z naszą wewnętrzną mikrobiotą. To im poświęcam niniejszy materiał - choć jak Państwo stwierdzicie odwiedzając jarmark; wielu jest tam wystawców których warto odwiedzić i o nich napisać.   

Skupię się na jednej z wspomnianych wielu. Bowiem do niej powracać będziemy w ramach działań edukacyjnych na łamach blogu Lokalnej Gazety Obywatelskiej.

To m.in malborska firma powstała z dbałości ... o zdrowie.

EkoAnka to nowa malborska firma (jak informują) nawiązująca do dawnego Marienburga. Historyczne dokumenty wzmiankują bowiem że w dawnym Malborku funkcjonowało prężnie kilka rzemieślniczych wytwórni octu. 

Brzmi jak lokowanie produktu, reklama a niech nawet tak brzmi - bo o nasze zdrowie, ba  o cały kompleks naszej wewnętrznej mikrobioty  chodzi. Poniekąd "wymordowanej" przez współczesność i współczesne nasze funkcjonowanie cywilizacyjne, żywienie,  etc. 

Poświęcam uwadze Państwa. to co czynią państwo Anna i Andrzej Krawców (wspominaliśmy o Nich już wcześniej onegdaj w artykule zatytułowanym "Dlaczego zdrowa żywność jest zdrowa - z natury zdrowsze ... abc tegoż" w 2020roku - kliknij . 

Teraz czyniąc to sam z siebie, zupełnie altruistycznie i z przekonaniem co tak trzeba. Trzeba aby zwrócić uwagę na to, co jest istotne w naszym funkcjonowaniu a i częstym już zapomnieniu, jaką to rolę odgrywa w naszym życiu i funkcjonowaniu wspominana tutaj mikrobiota. 

Oni może i rzucili się z motyką na słońce ... ale oby jak najwięcej powstawało takich firm (byle weryfikowalnych, certyfikowanych i opatrzonych we wszelkie prawne i administracyjne  

Sami o sobie informują i napisali;

"EkoAnka fermentuje octy ziołowe i owocowe, starodawną technologią z użyciem miodu wody i ziół. Nic więcej. A nie, jeszcze bakterie - dzikie bakterie z otoczenia  nie żadne tam selekcjonowane szczepy.  Octy EkoAnka to probiotyki które wspomagają i leczą. EkoAnka robi też ekstrakty ziołowe, napary na miodzie, musztardy, maści itp. Wszystko to zbierane w lasach i na łąkach i wytwarzane według starodawnej receptury i nowoczesnej wiedzy naukowej. EkoAnka to także profesjonaliści z dyplomami biotechnologa, zielarza, dietetyka i chemika".

Warto wiec nawiązać z nimi kontakt by więcej dowiedzieć sie nie tylko o naszej wewnętrznej mikrobiocie i jak sobie pomóc w budowaniu w jej "rozbudowie" i zróżnicowaniu. Ale by dowiedzieć się jak i które rośliny, octy, napary, syropy pomagają i wspierają nasze zdrowie.

Wystarczy poszukać w Internecie i nawiązać z Nimi kontakt. Głównodowodzącą w firmie EkoAnka jest Anna Krawców. 

Za kontakt i pomoc w przygotowywaniu cyklu  opowieści o mikrobiocie serdecznie dziękuję także Andrzejowi Krawców oraz Danielowi Krawców.  Państwu prezentując jeden z fragmentów prób do przygotowań opowieści. 


Anna Krawców & Krzysztof Hajbowicz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz